Despre noi

Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este format din 14 comune acoperind o suprafaţă de 1048 km2. Populaţia totală este de 43 141 locuitori cu o densitate pe întreaga suprafaţă de 41,15 loc/km². Cele 14 comune ale teritoriului cuprind un număr de 84 sate .Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este identificat în Regiunea de Nord-Vest, în judeţul Cluj, în partea estică a municipiului Cluj-Napoca şi cuprinde partea nord-estică a acestuia la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan, în vest şi Câmpia Transilvania, în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Someşul Mic.

Vizita de studiu in Spania


In data de 20 APRILIE 2010 un grup format din 35 de persoane, beneficiari ai Programului LEADER, au luat parte la un schimb de experienta si o colaborare intre GAL SOMES TRANSILVAN si Asociatia pentru Dezvoltare Rurală Alhamilla Filabres County, asociatie este entitatea desemnată să gestioneze programul PRODER = LEADER din Andaluzia, în Filabres Shire Alhamilla –Spania.
La prima intalnire cu membrii GAL- grup de actiune local Filabres Alhamilla, am aflat ca obiectivul grupului este de a face zonele rurale un loc atractiv în care să trăiască şi să muncească într-un cadru unde pot găsi o viaţă mai bună în ce mai diverse persoane de toate vârstele, inversând procesul de imbatranire si depopulare din aceeaşi, oferindu-le mijloace pentru a genera propria lor dezvoltare, să se adapteze la noile circumstanţe economice şi să fie evaluate ca şi cum aceştia merită de întreaga societate. Obiectivele GAL sunt de a sprijini zonele sarace, cresterea calitatii vietii, egalitatea de sanse, creearea de noi locuri de munca, sprijinirea tinerilor si femeilor si implicarea lor in derularea si implementarea proiectelor.
În urma prezentărilor şi al cuvintelor de „bun venit” adresate de reprezentanţii GALului spaniol, s-a trecut la discutatea aspectelor legate de modelul microregional din Spania comparat cu cel din din România. Presedintele Galului a vorbit despre modul in care s-au constituit ca si grup de actiune locala , dna director Elisa Isabel Guerrero Rubio a fost cea care a vorbit despre modificările legislative cu privire la sistemul microregional în Spania. Astfel, începând din anii 2000 au început să apară în Spania Asociaţiile Microregionale sub formă de asocieri voluntare ale comunităţilor rurale şi urbane mici.Aceste ONG-uri aveau statut propriu în care erau prevăzute scopul şi obiectivele . Aceste asociaţii microregionale au fost funcţionabile şi s-a reuşit şi atragerea de fonduri. Însă pentru Programul LEADER, Guvernul Spaniol a cerut transformarea acestor ONG-uri în Asociaţii de Dezvoltare Comunitară impunând ca membrii fondatori să nu fie doar autorităţi publice locale ci şi persoane juridice şi/sau neguvernamentale, finalizandu-se printr-un Parteneriat – Public –Privat ( P.P.P.)
Sergio Delgado consultant al GAL-ului de la firma GEA 2005 si Francisco Calvache asociat in cadrul GAL-ului au parcurs impreuna cu delegatia romana intregul traseu de vizite al proiectelor realizate prin fondurile europene , fiind de un real ajutor pentru intelegerea modului in care acestia au accesat si au implementat proiectele de investitii, sociale, culturale, etc.
În urma discuţiilor legate de sistemul microregional, s-a trecut la discutarea aspectelor concrete ce ţin de modalităţile de atragere de fonduri şi cel al fondurilor structurale. Elisa Isabel Guerrero Rubio , directorul GAL a vorbit despre greutăţile pe care le-au întâmpinat la nivel microregional în ceea ce priveşte implementarea programelor europene. Odată cu apariţia fondurilor europene, din 2004 prin Programul National de Dezvoltare a apărut şi noul sistem de achiziţie publică, care a îngreunat mult încheierea contractelor de lucrări, bunuri sau servicii. Astfel, durata procedurii de achiziţie a devenit mai îndelungat, de multe ori afectând buna implementare al proiectului. De asemenea a vorbit despre probleme ce ţin de coloratura politica, despre micile probleme care intervin uneori în implementare, care se datorează faptului că fiecare dintre primarii membrii ai asociaţiei microregionale, are interese proprii, deci fiecare doreşte ca unele proiecte să vizeze mai mult propria comunitate.
Participantii au continuat schimbul de experienţă cu vizitarea unei fabrici de prelucrare si ambalare a migdalelor, o fabrica de ingrasaminte organice si ecologice, 2 fabrici de prelucrare a maslinelor si fabricarea uleiului de masline cat si imbutelierea acestuia, crearea unui brand Castillo Tabernas ORO del Desierto, ulei de masline exptra virgin fabricat din cele mai de calitate masline verzi, si obtinerea dreptului de autor pentru produsele din masline. Aici, la una dintre cele 2 fabrici de ulei de masline l-am cunoscut pe initiatorul GALului Rafael Alonso, el fiind primul care a luat initiativa infiintarii unui Grup de actiune local in Almeria. Aici am putut vedea mai multe proiecte intr-unul – integrat : cum spuneam fabrica de ulei de masline, un muzeu al uneltelor cu ajutorul carora se fabrica in trecut uleiul de masline, un restaurant in care putea sa degusti produsele din masline , cat si alte produse locale din cadrul teritoriului GAL si ceea ce era mai interesant este ca aceste cladiri unde erau incluse investitiile mentionate ( fabrica, muzeul si restaurantul) foloseau energie regenerabila cu ajutorul panourilor solare , panouri care se intindeau peste intreaga construcie ale celor trei obiective .
Proprietarul a tinut sa ne aduca la cunostinta ca doar fabricuta de ulei de masline este realizata cu fonduri europene , restul investitiilor fiind facute din bugetul propriu din credite bancare si subventii de la stat.
In urmatoarea zi am continuat vizitele noastre in zona Almeria si am vizitat un traseu turistic in SORBAS, un sat de 5000 de suflete, insufletit de frumusetea arhitecturala a caselor reabilitate in stil vechi. Traseul turistic incepea cu o oprire in centru la un punct de informare turistic unde puteai vizita in miniatura o pestera, aici fiind pasionati majoritatea de speologie, prezentarea ofertei turistice făcându-se tot prin fonduri de tip LEADER. Am fost surprinşi să vedem că aici, pe lângă exponate pietre si stanci, fotografii din zona cu craterele unor vulcani si pesteri formate din scurgerea apei de ploaie de-a lungul secolelor formand un sistem foarte practic si folositor pentru irigatii, in sensul ca terenurile din acea zona sunt stancoase si desertice, acele cratere in care se aduna apa sunt folosite ca si sursa de apa in irigarea plantatiilor de portocali , maslini si migdali.
Impresionant este modul in care oamenii au valorificat oazele de apa in terenuri desertice pentru a putea avea productii uriase de masline, migdale , portocale.
In cadrul acestui traseu turistic din Sorbas trecem pe la un muzeu de ceramica in cadrul caruia inca functioneaza o roata a olarului cu care se face demonstratii in direct pentru vizitatori , aducand venituri importante in zona, traseul se continua cu un restaurant traditional unde toti cei prezenti am fost incantati de primirea facuta cat si de imaginile peisajelor atragatoare se de neuitat din acea zona.
In trecerea noastra prin satul SORBAS, doar primarii au fost primiti de catre primarul comunei Solbas , primarie de nivelul Bontidei si Jucului , privind nivelul populatiei. Am vizitat biserica catolica din Sorbas, o cladire veche din anul 1405 , impunatoare si deosebit de valoroasa prin pastrarea formelor si picturilor .
In aceasta zona am trecut pe langa 2 sate WESTERN Poblado del Oeste si Set Mexicano Oeste Rezerva Zoologica , sate in care s-au filmat multe din filmele western si in care exista o gradina zoologica cu mai mult de 150 de specii de pe continent. Aici gasesti magazine , restaurante, muzeu, artizanat, studio foto, etc.
Apoi am vizitat un sat, TAVERNA , un sat cu 5000 de locuitori, foarte medieval, cu casele vechi de neimaginat . Am vizitat o crama plina de butoaie de vin , din productia de struguri din anul 1960, a urmat invitaţia gazdelor la o mică degustare de vin. Prin programul LEADER se susţine şi o mică organizaţie de producători în care intră mai mult femeile şi care se ocupă cu promovarea produselor tradiţionale branza, miere, vin, suc de fructe, etc. Am vizitat un castel care dateaza din anul 1489, CASTILLO de Tabernas, inalt de 80 m unde a locuit regele Zagal, care a catolicizat zona Almeriei. Scoala din sat a fost unul din obiectivele care au interesat pe unii din participantii la schimbul de experienta , dorind sa cunoasca mai multe detalii privind functionarea si finantarea activitatilor scolare si extrascolare .
După vizitarea celor mai importante obiective din comunele componente ale microregiunii, partenerii români şi spanioli în cadrul unei mese rotunde au discutat despre strategia microregiunii şi despre posibilităţile de dezvoltare în România. Presedintele GALului spaniol dl. Juan Rafael Fernandez a arătat că strategia de dezvoltare socio-economică poate fi implementată cu succes doar dacă toţi actorii dezvoltării locale sunt cuprinşi în această strategie şi fac ceva pentru ca aceasta să devină o realitate. Reprezentantul structurii de management zonale, Sergio Delgado , a prezentat modalităţile în care a fost elaborată strategia zonei. A fost un proces de lucru şi consultare publică pentru constituirea Grupurilor de Acţiune Locală şi elaborarea strategiei, care a durat aproximativ un an şi jumătate. Strategia a fost aprobată de consiliile locale şi consiliile de administraţie ale firmelor partenere. Cel mai important lucru şi de subliniat la această structură de management este că se ocupă nu numai de programul Leader. Se fac combinaţii cu alte programe de dezvoltare pe regiune, cum ar fi de exemplu programele Interreg de colaborare interregională şi programele privind competitivitatea economică. Au în vedere, de asemenea, combinarea abordării de jos în sus - de la structurile locale la cele guvernamentale - cu cea de sus în jos.
Dezvoltarea infrastructurii a fost o prioritate pentru a nu izola unele zone chiar dacă ele practic aveau un potenţial mai scăzut. S-a avut în vedere chiar creşterea numărului de femei în rândul Leader şi au reuşit să aibă 6 primăriţe, după ce la început comunităţile partenere aveau doar două. Pe de altă parte, s-a pus în valoare resursele naturale exploatând la maxim potenţialul parcurilor şi al ariilor naturale Site Natura 2000. De asemenea, s-a reuşit o colaborare pan-europeană cu Franta , prin crearea a 60 locuri de muncă în domeniul agricol, agricultorii fiind învăţaţi să-şi promoveze produsele agricole şi turistice în ţară şi în afara ei.
Ca şi o concluzie, a discuţiilor avute cu GALUL Spanol si cu initiatorul Galului, a fost faptul că realizarea unei strategii viabile este extrem de uşoară, însă implementarea acestuia trebuie să se bazeze pe principiile unui bun şi real parteneriat. De asemenea, partenerii români şi spanioli au decis să continue colaborarea începută în cadrul proiectului prezent, şi au decis că vor aplica în comun pentru noul Program LEADER, care finanţează iniţiativele de colaborare şi cooperare.
De asemenea, GAL-urile care au graniţe comune, dar un potenţial mai scăzut de dezvoltare au primit reglementări de la conducerea Andaluziei să lucreze împreună chiar dacă sunt structuri diferite, pentru că altfel nu vor primi resurse financiare astfel 10 GAL -uri din Spania au depus un proiect pe LEADER 2 ,,Tineretul MOTORUL VIITORULUI,, in anul 2010 cu valoarea de 1 300 000 euro, 100% nerambursabil , care se afla in curs de evaluare la Minsterul Agriculturii Spaniei.
După finalizarea discuţiilor dintre parteneri, aceştea şi-au luat rămas bun, urmând ca să se relaţioneze prin telefon şi internet pentru a continua derularea programului. Odată cu finalizarea discuţiilor de la masa rotundă, coordonatorul proiectului Muresan Irina Rodica şi primarii comunelor partenere din România au lansat invitaţia partenerilor spanioli de a lua parte la schimbul de experienţă din România, urmând ca detaliile cu privire la data acesteia să fie discutate prin telefon sau e-mail.
Discutând despre elementele şi necesităţile de bază ale strategiei, membrii GALului Somes Transilvan au identificat punctele prioritare ale unei strategii sunt:
  • Sustinerea agricultorilor si crescatorilor de animale.
  • Sustinerea producatorilor de legume
  • Sustinerea valorificarii produselor locale –LAPTE , CAS, TUICA DE PRUNE, MIEREA, SILVOITA, etc
  • Probleme socio-educative (şomeri, minorităţi-romi, ajutoare sociale, modernizare si dotare instituţii educative, etc)
  • Probleme culturale (cămin cultural, locuri de distracţie, parcuri, grădiniţe, case de cultură, teatru, zilele comunei, tradiţii, muzee, etc)
  • Turism rural- traseu tursitic
  • Atragerea de investitori în vederea creării de locuri de muncă,
  • Infiinţare de parcuri industriale, incubatoare de afaceri, etc
  • Noi iniţiative de menţinere a tinerilor în zonă
  • Dezvoltare de politici sociale atractive tinerilor din alte zone
  • Politici de susţinere a creşterii demografiei zone
  • Susţinerea politicilor educative, perfecţionare, calificare şi recalificare, inovaţie şi cercetare
  • Sustinerea economiei locale prin agicultura si turism
  • promovarea legendelor locale,
  • organizarea de drumeţii pentru vizitarea frumuseţilor naturale ale zonei: trasee tematice axate pe specificul fiecărei localităţi.
Reveniţi din deplasarea efectuată în Spania, primarii si viceprimarii de pe Valea Someşului Mic s-au arătat impresionaţi de felul în care organizaţiile de tip GAL (Grup de Acţiune Locală) au ştiut atât să acceseze fonduri europene prin programul LEADER, cât mai ales să-şi deruleze investiţia de tip public-privat în folosul comunităţilor locale cu propunerea ca în viitor, dacă vor mai fi astfel de colaborări GAL Somes Transilvan să participe alături de Spania la astfel de experienţe benefice .










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu