Despre noi

Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este format din 14 comune acoperind o suprafaţă de 1048 km2. Populaţia totală este de 43 141 locuitori cu o densitate pe întreaga suprafaţă de 41,15 loc/km². Cele 14 comune ale teritoriului cuprind un număr de 84 sate .Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este identificat în Regiunea de Nord-Vest, în judeţul Cluj, în partea estică a municipiului Cluj-Napoca şi cuprinde partea nord-estică a acestuia la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan, în vest şi Câmpia Transilvania, în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Someşul Mic.

Programul LEADER


Obiectivul specific al proiectului este: pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locale prin integrarea lor într-un plan de dezvoltare specific localităţilor de pe cursul   Someşului Mic implicând activ  membrii comunităţilor rurale din mediul public ,  privat şi civil .
Proiectul vine în întâmpinarea obiectivelor specifice aferente Axei Leader contribuind la operaţionalizarea acestora într-un teritoriu unde nu au fost încă constituite parteneriate public - private funcţionale axate pe o viziune comună de dezvoltare asupra zonei.

Odata cu intalnirile de diseminare si seminariile de lucru din teritoriu am demonstrat  participarea activă a  membrilor comunităţilor locale   la procesul de dezvoltare locală.  Implicarea activă în mod participativ a membriilor comunităţii  s-a realizat  pornindu-se de jos în sus, de la nevoile şi prioritaţile reale identificate de aceştia. Reprezentanţii comunităţilor noastre  au lucrat  împreună pentru indentificarea punctelor comune reunind date din strategia fiecărei localităţi participante într-un plan de dezvoltare locală care să reprezinte teritoriul nu numai din punct de vedere  geografic, ci şi sub aspect economic, cultural, social. 
 Astfel , pe parcursul celor 8  luni de implementare a proiectului s-au respectat toate activitatile si prin sustinerea seminariilor de informare si a celor de lucru am realizat cele propuse respectand principiile Leader astfel:
                                      
·         Abordare teritorială care este cheia succesului, competitivitate teritorială .
Competitivitate teritorială = competitivitate economică care se bazează pe folosirea sustenabilă a resurselor naturale, sociale si culturale, si care este implementată pe baza  colaborării în retea si al colaborării interteritoriale.

S-au atins dimensiunile competitivitătii teritoriale:
-                                                                            ”Competitivitate socială”
-                                                                            ”Competitivitatea resurselor naturale”
-                                                                            ”Competitivitate economică”
-                                                                            Pozitionarea  teritoriului în context global

Metoda cea mai eficace de implementare a competitivitătii teritoriale:
•                                                  abordare teritorială
•                                                  abordare parteneriala
•                                                  abordare de jos în sus
•                                                  abordarea integrata si multisectoriala
•                                                  accent deosebit pe inovatie si experimentare
•                                                  implementarea proiectelor de cooperare,
•                                                  interconectarea parteneriatelor locale.

·         Abordarea „de jos în sus”- a fost utilizat pe intragul proces de elaborare a planului de dezvoltare, prin implicarea cetatenilor din comunele partenere la seminariile de lucru .
·         Parteneriat trilateral=sfera publică, sfera privată şi civilă .În acest fel, alaturi de sectorul public(45%) s-a alaturat  sectorul privat(36% ) si civil( 19%) care au devenit  parti importante in dezvoltarea  economica, sociala, culturala , turistica a acestui  teritoriu, teritoriu care este  conştient de acest aspect şi necesitatea pregătirii unui  document de caliate  pentru atingerea obiectivelor sale.
Networking:  formarea reţelelor naţionale şi internaţionale între grupurile LEADER, primul pas fiind cel de cooperare, deja avand primele contacte cu  cele doua tari Spania si Ungaria, unde reprezentantii partenerilor au cunoscut bune practici cu ocazia schimburilor de experienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu