Despre noi

Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este format din 14 comune acoperind o suprafaţă de 1048 km2. Populaţia totală este de 43 141 locuitori cu o densitate pe întreaga suprafaţă de 41,15 loc/km². Cele 14 comune ale teritoriului cuprind un număr de 84 sate .Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este identificat în Regiunea de Nord-Vest, în judeţul Cluj, în partea estică a municipiului Cluj-Napoca şi cuprinde partea nord-estică a acestuia la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan, în vest şi Câmpia Transilvania, în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Someşul Mic.

COMUNICAT DE PRESA :Schimb de experienta in UNGARIA

Reprezentati ai Grupului de Actiune Locala SOMES STRANSILVAN au participat in urma implementarii proiectului ,proiect finanţat prin PNDR , AXA 4 LEADER la cel de-al doilea schimb de experienta care a avut loc in Ungaria .
Grupul de actiune local format din 30 de membrii ai parteneriatului, a plecat cu autocarul spre Ungaria in data de 25 mai si s-a intors in 26 mai , perioada in care acesta a avut parte de vizita unor obiective din mediul rural cum ar fi:

1.Scoala de arte populare Színtér din localitatea Nádudvarra – care a fost modernizata si dotata cu utilaje pentru atelierele de tesut, sculptat , cioplit, prelucrat pielea si blana , etc prin programul Leader , scoala in care elevii invata incepand cu clasele a 10 a, timp de 2 ani toate meseriile traditionale si apoi inca 2 ani specializare pe domeniul ales de fiecare elev in parte, de aici elevii calificandu-se intr-o meserie certificata printr-o diploma acreditata.Scoala cuprinde 8 ateliere si un nr. de 80 de elevi cu aptitudini .
2. Casa de olarit Fazakas Ház - Fazekas István Népi Iparművész- aici delegatia romana a fost primita de catre proprietar care este si olarul si care ne-a facut o demonstratie in direct cu un lut care are un procedeu destul de lung , adica se foloseste un lut special , unic, adus dint-o zona din apropiere dar care trebuie adus cu grija si depozitat timp de 2 ani in butoaie special realizate pentru acesta, apoi dupa trecerea perioadei se poate utiliza fara sa fie nevoie de adaos de alte componente, astfel acel lut luat din depozit dupa 2 ani se framanta timp de cateva minute si apoi se aseaza pe roata olarului si ia forma dorita de olar.
3. Vizita la o Scoala pentru copii defavorizati si a unui azil de batrani a fost un lucru asteptat de toti membrii delegatiei romane deoarece aceste centre pentru sprijinul persoanelor cu nevoi speciale copii rromi/din familii dezbinate, cat si batrani fara familie, au fost surse de inspiratie mai ales pentru primarii prezenti , care au prins drag de aceasta idee de sprijinire a copiilor si batranilor .
4. vizita la Herghelia Dávid Lovastanya- proiect Leader .
5. Vizitarea scolii normala cu cls I-VIII, din Bihartorda , vizitarea unei gradinite de copii inaugurata in anul 2009 si a bibliotecii satesti , renovate prin programul Leader.
6. Vizitarea parcului castelului Kastélypark -Leader projekt
7. Un proiect impresionant si realizat din produse organice si ecologice : lemn , cuie din lemn, paie si fan ,etc pentru realizarea unui parc de joaca pentru copii.
8. centru de internet renovat .
Scopul proiectului este transferul de bune practici între parteneri prin întâlniri , vizite la obiective realizate prin acest program şi dezbateri presedintele GALului , directorul scolii de romi, directorul scolii de arte populare, al primarilor din Nadudvar si Bihartorda.
Pentru îndeplinirea acestor deziderate, în cadrul proiectul s-au organizat vizite numai la obiective realizate prin LEADER vizitand învăţământ preuniversitar de toate nivelurile: preprimar, primar, gimnazial, liceal şi tehnic, unde au fost stabilite întâlniri cu sefi de ateliere, profesori tehnici pedagogi, directorul scolii, etc.
Delegatia romana a mai vizitat:
· Primarie
· Gradinita noua
· Biblioteca
· herghelie
Cu scopul dezvoltării profesionale şi personale, participanţii la acest proiect au beneficiat de un nemaipomenit schimb de experienta si multe idei pe care si le-au formulat la fata locului pentru a le pune in aplicare in teritoriul Somes Transilvan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu