Despre noi

Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este format din 14 comune acoperind o suprafaţă de 1048 km2. Populaţia totală este de 43 141 locuitori cu o densitate pe întreaga suprafaţă de 41,15 loc/km². Cele 14 comune ale teritoriului cuprind un număr de 84 sate .Teritoriul GAL-ului Someş Transilvan este identificat în Regiunea de Nord-Vest, în judeţul Cluj, în partea estică a municipiului Cluj-Napoca şi cuprinde partea nord-estică a acestuia la interferenţa a două mari unităţi de relief: Podişul Someşan, în vest şi Câmpia Transilvania, în est, fiind traversat de la sud la nord de râul Someşul Mic.

COMUNICAT DE PRESA : primul proiect finalizat cu succes al teritoriului SOMES TRANSILVAN

In data de 23 august 2010, in localitatea Jucu , la Han KM 17, a avut loc incheierea proiectuluiproiect finanţat prin FEADR AXA 4 LEADER a PNDR.

La acest eveniment au participat primari, secretari ale celor 11 comune partenere: Apahida, Aluniş, Bonţida, Borşa, Corneşti, Dăbâca,Iclod,Jucu , Mintiu-Gherlii, Sic , Vultureni , comuna Bobalna, ca viitoare partenera a GAL-ului, reprezentanti ai OJPDRP Cluj, dl.Bako Bela reprezentantul DADR Cluj, partenerii privati si partenerii societatii civile, cat si potentiali beneficiari si perosane care au fost prezente la seminariile desfasurate .
Managerul de proiect, Mureșan Irina Rodica a prezentat teritoriul cat si parteneriatul fara de care acest proiect nu ar fi fost finalizat.
Balogh Martin , expert in elaborarea strategiei, cat si Incze Zsuzsanna, asistent de proiect, au prezentat Planul de dezvoltare Local .
In cadrul prezentarii Planului de Dezvoltare Local s-au prezentat pe scurt activitatile principale pentru realizarea acestuia :
Activități de informare, mobilizare şi sensibilizare a actorilor locali in fiecare dintre comunele partenere.
Activități de cooperare internaţională cu un GAL din SPANIA si un GAL din Ungaria.
Culegerea datelor din teritoriu- s-au aplicat chestionare pentru evaluarea nevoilor si solutiilor propuse de catre membrii comunitatilor ce intra in alcatuirea GAL reprezentantii agentilor economici si nonprofit de pe teritoriul GAL. Realizarea unei anchete sociologice si a Analizei SWOT prin care s-au identificat: puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari legate referitoare la teritoriu Someş Transilvan.
Realizarea planului de dezvoltare locală- s-au efectuat 3 seminarii cu grupuri de lucru in locatii din teritoriu unde s-au identificat domeniile prioritare , stabilindu-se grupuri de lucru pe fiecare domeniu identificat. Un seminar a fost dedicat pentru stabilirea regulilor de funcționare a GALului şi criteriile de selecție a proiectelor.Prezentarea Planului de dezvoltare locală pentru teritoriul SOMEȘ TRANSILVAN.

Liderul desemnat al parteneriatului, reprezentat de sectorul public, Comuna Bonţida prin reprezentantul legal Cărhaț Aurel Emil, primar,a susținut toate activitațile proiectului si echipa proiectului in toate relatiile de colaborare atat cu celelalte comune cat si cu partenerii si institutiile de verificare si de control.
Comuna Bontida a pus la dispozitia desfasurarii proiectului toate dotarile necesare desfasurarii in cele mai bune conditii a activitatilor: spatiu adecvat, calculator, imprimanta, xerox, telefon, fax, resurse ce comunicare electronice,automobil si resurse umane disponibile sa rezolve nenumarate probleme care au intervenit pe parcursul desfasurarii proiectului.

Managerul de proiect, Mureșan Irina Rodica , a fost ,,leaderul,, acestui Grup de Actiune Local, care a coordonat intreaga activitate de elaborare a Planului de dezvoltare , a organizat cu sprijinul unei persoane resursa din fiecare primarie, toate cele 11 seminarii de informare din teren cat si seminariile de lucru . Pentru realizarea activitatilor a intocmit dosarele de achizitii, rapoartele initila, intermediare si final , dosarele de rambursare a platilor efectuate conform bugetului alocat, etc.
S-atins obiectivul specific al proiectului : pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locale prin integrarea lor într-un plan de dezvoltare specific localităţilor de pe cursul Someşului Mic implicând activ membrii comunităţilor rurale din mediul public , privat şi civil .

Prin derularea acestui proiect s-a demonstrat practic ca sectorul public alături de cel privat si sectorul civil au conlucrat favorabil si cu rezultate pozitive contribuind astfel la realizarea unui document care , prin masurile si obiectivele propuse , prin implementarea acestuia va determina creşterea calitatii vietii in teritoriul SOMEȘ TRANSILVAN.

În acest fel, alaturi de sectorul public(45%) şi sectorul privat(36% ) si civil( 19%) vor deveni parti importante in dezvoltarea economica, sociala, culturala , turistica a acestui teritoriu, teritoriu care este conştient de acest aspect şi necesitatea pregătirii unui document de caliate pentru atingerea obiectivelor sale.

Implementarea acestui proiect este o usa deschisa catre dezvoltarea teritoriului, extinderea lui prin atragerea de noi parteneri din sferele public, privat si civil si in acleasi timp este un exemplu de bune practici.

Acest proiect a respectat si a indeplinit principiile LEADER:
· Abordare teritorială care este cheia succesului: competitivitate teritorială

Competitivitate teritorială = competitivitate economică care se bazează pe folosirea sustenabilă a resurselor naturale, sociale și culturale, și care este implementată pe baza unui dualism al colaborării în rețea și al colaborării interteritoriale

S-au atins dimensiunile competitivității teritoriale:
- ”Competitivitate socială”
- ”Competitivitatea resurselor naturale”
- ”Competitivitate economică”
- Poziționarea teritoriului în context global

Metoda cea mai eficace de implementare a competitivității teritoriale:
• abordare teritorială
• abordare parteneriala
• abordare de jos în sus
• abordarea integrata si multisectoriala
• accent deosebit pe inovatie si experimentare
• implementarea proiectelor de cooperare,
• interconectarea parteneriatelor locale.

· Abordarea „de jos în sus”- a fost utilizat pe intragul proces de elaborare a planului de dezvoltare, prin implicarea cetatenilor din comunele partenere la seminariile de lucru .
· Parteneriat trilateral sfera publică, sfera privată şi civilă
· Networking: formarea reţelelor naţionale şi internaţionale între grupurile LEADER, primul pas fiind cel de cooperare deja intra cele doua tari Spania si Ungaria.


Acest PLAN DE DEZVOLTARE LOCAL este documentul care finalizează prima fază majoră în procesul dezvoltării teritoriului.
Este foarte important ca prioritățile și obiectivele propuse să fie concretizate în proiecte ale actorilor locali, pentru că ei cunosc cel mai bine resursele interne şi modalităţile de execuţie a acestora.
Planul strategic nu este în sine garantul procesul de dezvoltare. Scopurile strategice pot fi atinse numai prin elaborarea şi executarea proiectelor propuse şi prin monitorizarea continuă a procesului de dezvoltare.
Acest Plan va fi depus in luna oct 2010 pentru selectia GAL, cu speranta sa fie evaluat favorabil dosarul de candidatură și să realizăm o dezvoltare economică de durată bazată pe parteneriat și cooperare la nivel local,teritorial, regional, national si international.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu